вівторок, 29 грудня 2015 р.

Популярна їжа Запорізької Січі

   Шановні  восьмикласники  і  дев"ятикласники!   Вітаю  вас  з  успішним  закінченням     першого  семестру.  Дякую  за співпрацю і  бажання  цікавитись  зарубіжною  літературою. Погодні  умови   сприяють  і надалі  читати і  цікавитись  "родзинками"  історії і  літератури.        Вам  назавжди   запам"яталась  повість  М. В. Гоголя  "Тарас  Бульба". Ви  цікавились  традиціями  Запорізької  Січі. Сьогодні  я  пропоную вам  цікавий  матеріал. Хочу  розширити  ваші  знання   про те, чим  харчувалися  козаки.

    Популярною  їжею  на  Січі  були  кашоподібні  страви  з  різних  зернових :  соломаха,  тетеря,  щерба,  братко.  Також  часто  готували й  кулеші.  Однією  з  особливостей  харчування  козаків  було  незначне  споживання  печеного  хліба,  адже  борошно  не  завжди було  в  достатній  кількості.  Крім  того,  випікання  хліба  вимагало  великої   кількості  людей,  значних  затрат  праці  і  часу.
    До  столу,  який  на  Січі  звався  "сирном",  подавали  такі  страви:
 соломаху,  тобто  житнє  борошно,  густо  зварене  з  водою  й  засмажене  олією;
 тетерю -  рідку  пшоняну  кашу,  до  якої  під  час  кипіння  додавалось  кисле  житнє  тісто;
 щербу -  рідко  зварене  борошно  на  риб"ячій  юшці;
 братко -  рідку  пшоняну  кашу  з  домішкою  замість  кислого  житнього  тіста  пшеничним  чи  будь - яким  іншим  прісним.
     Їжу  запивали  різними  напоями  з  посуду,  який  називали  михайлик  чи  коряк,  місткістю  від  3  до  5  наших  чарок.  Рідку  страву  їли  ложками,  тверду - брали  руками.
     На  вечерю  часто  подавали  гречані   галушки  з  часником  та  юшку,  зварену  з  риби.          Риба  була   суттєвим   додатком  до  раціону   харчування   козаків як  улітку,  так  і  взимку.

     Цікаво ??!!!      
     Чекаю   ваших   повідомлень   про   звичаї  та  традиції  козаків ,  як  минав  день   на   Січі.
      Це   цікаво!!!

      Вітаю    всіх  школярів,  друзів,  колег  з  Новим   2016  роком!!!  Зичу  всім  міцного  здоров"я,  сили   духу  й   душевної   рівноваги,   добробуту  та  миру  в  душі,  в  сім"ї,  в
 УКРАЇНІ !!!
   
   




4 коментарі:

  1. Цікава інформація!
    Дякую за привітання!

    ВідповістиВидалити
  2. Шановна Людмило Костянтинівно! Я теж цікавлюсь традиціями запорозьких козаків. І нещодавно мені вдалось відшукати матеріал, в якому розповідається про те, як прохо- див день козаків. Це цікаво! Запорозькі козаки вставали до сходу сонця і йшли купатися на річку. Купалися в будь-яку пору року, не виключали навіть зиму. Після купання всі йшли до січової церкви, а потім снідали в курені.
    Після сніданку запорожці прали, лагодили одяг, зброю човни, укріплення. Потім розпочинали бойову підготовку : займались фехтуванням , стріляли з вогнепальної зброї , бились на шаблях " до першої крові ", вчились будувати оборонні споруди з землі і возів .
    Опівдні із фортечної гармати лунав постріл. Козаки йшли обідати. Після обіду слухали розповіді , співали пісні , думи , гру кобзарів , танцювали.
    Надвечір дзвонили дзвони січової церкви, закликали козаків на молитву. А потім запорожці йшли вечеряти до куренів. Повечерявши , козаки співали , грали на сопілці , бандурі , скрипці. Через певний час козаки занурювались у сон.

    З повідомленням Ваш учень Артем Лисенко.

    ВідповістиВидалити